Telewizyjna gwiazda sztuki kulinarnej – Karol Okrasa już po raz trzeci oceniał w Łukcie „Smakowity produkt
lokalny” – nawiązujący do smaków Warmii i Mazur. Organizatorem konkursu była Lokalna Grupa Działania
Związek Stowarzyszeń „Kraina Drwęcy i Pasłęki” z siedziba w Łukcie. Łącznie przygotowano 30 dan.
Uczestnicy konkursu mogli zaprezentować swoje kulinarne umiejętności w jednej z pięciu kategorii: zupy,
dania główne, ciasta i desery, dania mączne, przystawki.
Przy ocenie potraw jury brało pod uwagę następujące kryteria: smak, dobór składników, estetyka, regionalizm
i oryginalność. Degustacji dan dokonało jury w składzie:
• przewodniczący Karol Okrasa – znany z licznych kulinarnych programów telewizyjnych,
• Maria Gonera – od 10 lat pracuje w zawodzie, kucharz z zamiłowania. Obecnie jest zastępca szefa kuchni
w hotelu „Mazuria” w Worlinach. Specjalizuje się w kuchni tradycyjnej,
• Emilia Czarnecka – właścicielka „Restauracji Park” w Morągu. Od lat kultywuje rodzinne tradycje kulinarne,
trenerka licznych szkoleń gastronomicznych i kelnerskich.
Ocenianie potraw trwało około 3 godzin. Po długiej naradzie ostatecznie jury zdecydowało przyznać następujące
miejsca w poszczególnych kategoriach:
ZUPY
I miejsce – Marianna Anczarska – Zupa zagraj
II miejsce – ks. Mirosław Wnęk – Rosół z węgorza z tartymi kminkowymi kluseczkami
III miejsce – Ewelina Falkowska/ZSCKR w Dobrocinie – Zupa grzybowa z kluseczkami
Dyplomy za udział:
Natalia Matusiak/ZSZiO w Morągu – Zupa z pokrzyw
Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – Zupa szczawiowa
Arkadiusz Swatowski/ZSR w Ostródzie – Zupa z soczewicy
DANIA GŁÓWNE
I miejsce – Patrycja Dzilińska – Kaczka ziołowa w przyprawie korzennej
II miejsce – Katarzyna Wróbel, Kacper Wróbel – Dziczyzna w sosie z leśnych grzybów, surówka z buraczków
III miejsce – Magdalena Świgońska/ZSZ im. S. Petö_ w Ostródzie – Warmińsko-mazurski pieróg nadziewany
mięsem z dziczyzny podany na gnieździe z rukoli z nuta sosu kurkowego
Dyplomy za udział:
Magdalena Kowalczyk – Faszerowana kaczka na jabłkowej pierzynce
Jadwiga Puszczało – Kapusta z grochem
Ewelina Barszcz/ZSCKR w Dobrocinie – Gołąbki z pęczakiem i grzybami
Magdalena Jadanowska/ZSR w Ostródzie – Babka ziemniaczana z sosem koperkowym
CIASTA I DESERY
I miejsce – Ilona Czajkowska/ZSZ im. S. Petöfi w Ostródzie – Mus śliwkowy w duecie z brukowcem mazurskim
II miejsce – Lidia Marciniak – Placek rabarbarowy
III miejsce – Dominika Malinowska/Paulina Malinowska – Szarlotka z budyniem
Dyplomy za udział:
Urszula Piłat – Ciasto czekoladowe
Paulina Dzierżko – Szarlotka mazurska
Weronika Gresiuk/ZSR w Ostródzie – Piernik mazurski na piwie
DANIA MACZNE
I miejsce – Agnieszka Gol – Pierogi Agi
II miejsce – Kazimiera Kikul – Warmińskie pierogi z płuckami
III miejsce – Warsztaty Terapii Zajęciowej w Morągu – Warmińskie trio pierogowe
Dyplomy za udział:
Natalia Zemło/ZSCKR w Dobrocinie – Pierogi z kurkami
Paulina Stecewicz/ZSZiO w Morągu – Wołowe kartacze
Katarzyna Kwiatkowska – Smalczyk dziadunia z pajda razowca
PRZYSTAWKI
I miejsce – Mariusz Sobiech – Kotlety rybne z karasia po warmińsku z sałatka z cukinii, papryki i cebuli
II miejsce – Maciej Rogalski/ZSR w Ostródzie – Bliny mazurskie z dyni
III miejsce – Elżbieta Sójka – Swojska szynka w ziołowej skórce podawana z ogórkowym przysmakiem
i mini bułeczkami z pestkami dyni i słonecznika
Dyplomy za udział:
Danuta Buta – Roladki ziemniaczane w wa_ u z sosem czosnkowym
Joanna Drulińska – Ogóreczki mazureczki
Zbiórka osób zakwalifikowanych do udziału w wyprawie odbędzie się o godz. 09.30 (piątek 29.08.2014 roku) przy siedzibie Związku Stowarzyszeń „Krainy Drwęcy i Pasłęki”, ul. Mazurska …
więcejZapraszamy do udziału w wyprawie nordic walking osoby pełnoletnie z terenu działania LGD (gminy: Morąg, Łukta, Świątki, Jonkowo, Miłakowo, Gietrzwałd, Ostróda). Termin: 29-30.08. 2014 r. …
więcejLokalna Grupa Działania Związek Stowarzyszeń „Kraina Drwęcy i Pasłęki” z siedzibą w Łukcie zaprasza wszystkie chętne osoby (osoby fizyczne, uczniowie szkół) do …
więcej